" Sa nu faci niciodata pe cineva o prioritate in viata ta, atata timp cat tu esti doar o optiune pentru acea persoana"

Ce zgomot a scos Big Bangul. VIDEO

Cel mai fierbinte material creat în laborator scoate un sunet bizar, iar un sunet asemănător s-ar fi auzit în univers imediat după Big Bang.

Materialul a fost creat în laboratorul Relativistic Heavy Ion Collider din Upton, New York. Acceleratorul de particule ciocnește ioni de aur şi sparge atomii şi particulele care îi formează, inclusiv protonii şi neutronii, în particule şi mai mici numite quarkuri şi gluoni.

Mingea de foc rezultată se numeşte plasmă quark-gluon (a cincea stare a materiei) şi are un trilion de grade Celsius, imitând condițiile care au existat în univers la doar o milionime de secundă după Big Bang. Pe măsură ce acest „Little” Bang se răceşte, quarkurile şi glounii se combină din nou în particule mai mari.

Potrivit newscientist.com, fizicianul Agnes Mocsy de la Pratt Institute din Brooklyn, New York, şi colegii săi au calculat cum s-ar fi auzit această stare a materiei, dacă te-ai fi aflat în centrul ei.

Fluctuaţiile din densitate corespund cu unde sonore, aşa că cercetătorii au studiat cum a evoluat distribuţia particulelor în timp pentru a vedea cum se schimbă sunetul. Au trebuie să înmulţească lungimea de undă a sunetului de 10 miliarde de miliarde de ori pentru a fi audibilă de către urechea umană.

La jumătatea fluxului, o schimbare a tonului indică momentul în care quarkurile şi gluonii se recombină pentru a forma din nou particule.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s